Happy Birthday to me!

20 years today! YEE-HAA!

Tack ni som skickat sms och grattat, sa snallt av er!

Fodelsedagen borjade direkt 00:00 med att mamma pappa och bror ringde och sjong i telefonen. Sedan foljde ett samtal med var och en av dom. Det betydde sa mycket! Just da saknade jag dom sa mycket och jag blev sa rord av att de ringde att jag borjade grata lite... De hade stallt klockan och ringde exakt 00:00, deras kl 12:00 den 27 februari. Sa snallt!

Tydlige sa ska Madde och Timmy ha packat vaskan. Det ar pa gang. Men saken med bebisar ar att de brukar komma nar de vill, inte nar de beraknas. Sa vi far se.

Vacktes sedan av Hanna klockan halv atta med skon-sang och paket! Fick en bricka (las: ugnsplat) med en hel glutenfri chokladtarta (mums!), ett glas juice, ett paket mentos och tva paket vackert inslagna med silvertejp. (vad annars? silvertejp gar att anvanda till allting! vilket vi markt av pa den har resan....) Jattefint! Jag blev sa rord, hon ar sa gullig!!!

Jag fick tva platta paket som skramlade bekant...: DVDer! Footloose och Flight of the Conchords season 1
YAAY!

Pa min fodelsedag pa NZ regnar det och blaser. Just den dagen nar jag har gjort mig iordning och ar riktigt jakla snygg. Da regnar det. Men det gor inget. Jag far val fira imorgon igen, da jag fyller ar i Sverige..

Idag far vi se vad vi hittar pa. Men jag antar att shopping stor hogt pa listan. Ni vet, fodelsedagspresenter. Till mig sjalv.


Sweet as!

Jag borjar seriost bli skadad av att va har. Skrev just in foljande adress nar jag skulle till Facebook:

www.facebook.co.nz

Seriost?!

I'm starting to adapt.

Idag shoppade jag annu mer. Tjock All Blacks troja och Scrubs dvder (138SEK styck). Hoppas de funkar att spela hemma. Men det skulle jag tro.

Nu star valet mellan solglasogon. Jag vet att jag har varsta I-landsproblemen.

Louis Vuitton? Giorgio Aramani? Christian Dior?
3970SEK vs 2300SEK

Det ar den stora fragan just nu.
De snyggaste ar aven de dyraste.....varfor ska livet va sa jobbigt?

(och varfor ar jag sa fafang???)

Hipp hipp HURRA!

SMS fran mamma 05:46

Du har val hort vad som hant idag? Victoria och Daniel  har forlovat sig idag, brollop 2010! Fantastiskt, antligen! Kul!!!

Det ar min mamma det. Mamma och jag.

Iaf.
Jag kunde inte va mer exalterad!!!! Fan vad kul! Kungligt brollop! I Sverige! Antligen!!

Nu ska jag kolla in alla bilder och klipp pa corren och expressen.

Ha det gott!

Royalist? Javisst!!

And the academy goes to...

Sa missade man den galan.

Men One har nyheter varje halvtimma dock sa jag fick uppdateringar om vem som vann hela tiden.

But it just wasn't the same.

Jag fick se en kort snutt av Hugh Jackmans underbara sang och dansnummer. Jag grat faktiskt over att jag inte fick se det... Javla NZ TV.  Det har varit san hajp over honom har borta. Being from Oz and all...

"Due to the recession I'm going to star in a smaller production this year, called New Zealand."

Nat sant klackte han ur sig och fan vad jag skrattade!!! Det ar precis san mentalitet som regerar har!

"Across the ditch" sager man nar man syftar pa Australien. As in, "You what they have across the ditch?" Och seriost, de anvander det. Verkligen.

I vote for two teams. New Zealand. And anyone who plays Australia.

New Zealand consists of four main islands. The northern island , the southern island, Stewart island. And that island across the ditch.

And a big whoop-whoop for Slumdog Millionaire!
(eller Snorvalps Miljonaren som den sakert kommer heta pa svenska, haha!)

Where else. But 2.

Musik

Har jag sagt att Basshunter spelas har oxa? Jag som trodde jag skulle slippa honom for gott. Men nej da, han toppar listor pa andra sidan jorden oxa. Hur han gor det, det framgar inte. Mutor kanske? Det kan ju knappast vara han braiga musik...

Roxette spelas flitigt och likasa ABBA. De visar t.om. musikvideor med ABBA pa musikkanalerna pa morgnarna. Och i morse sa jag Peter, Bjorn and John pa tv. Musikvideo alltsa. Young Folks. Da kande jag mig som en stolt svensk.


Men den musiker som man hor overallt. Vart man an gar, i varenda affar, varuhus, supermarket. Det ar John Mayer ladies and gentlemen. Overallt. Och jag klagar absolut inte!

TV

Tals att saga att vi aven borjar lara oss TV-tablan har borta. Sondagar Bones och Grey's Anatomy. Lordagar gar det filmer pa 2an. Friends kl 6 pa tvan foljt av 2 and a half men.... Sorgligt kanske. Men vi kollar sallan pa TV. Vi ser kanske nan film om kvallarna. Vi har sallan TV pa rummet. Vi har haft det tva ganger. Och man lar sig tablan ratt fort for det ar ju reklam stup i kvarten!!

Det tog 3h att se Hary Potter och den flammande bagaren. Forst later de en se forsta halvtimman, sen ar det reklam i 3 min. Sen ar det film i 8 min. Reklam i 3. Sen efter forsta timman sa minskar filmtiden. Vi tog tid. Film i 5 min. Reklam i 3 min. Film i 5 min. Reklam i 3 min. osv.. Jag skojar inte. Vi klockade. Det ar sa otroligt storande!!!

"Where else but 2?"

How to keep a strict budget - buy less!

En sak till om NZ. Ni vet redan att allting hela tiden gar uppat har borta.

En sak som jag har stort mig pa sa mycket och som ar sa frustrerande. Nar du handlar. Vad som helst, klader, bocker, tidningar m.m. Da far du dina inkop i papperspasar. Utan handtag. De liksom lagger det i en paser som de tejpar igen.

Varfor???

For det forsta, papperspasar gar sonder i regn. Inget bra. Plast ar battre i regn, men dock inte lika miljovanligt, sa det kan jag kopa. Men halla! I sana fall vill jag ha handtag pa mina pasar! 

Forestall dig att man handlar flera saker pa en gang, i olika affarer, da gar man runt med fyra sma papperspasar som man baste bara pa liksom. Det finns inga handtag. Det ar sa konstigt.... Och opraktiskt sa jag far spader!

Sen i en affar, nar jag hade kopt typ 10 par Bjorn Borg trosor och expiditen klamde ner dom i en alldeles for liten papperspase som hon sedan tejpade igen. Da bad jag om en pase med handtag for det dar paktetet skulle inte ga ner i min vaska. Da tittade hon ltie forbryllat pa mig och gick for att leta efter en sadan pase. Det tog ett tag. Sen fick jag en skitstor pase att lagga mitt lilla paket i. Och annu fler forbryllade blickar.


Jaja. Regel nummer ett nar man ar ute och reser:
 Ifall du hade forvantat dig att allting skulle vara som hemma, da kunde du lika garna stannat hemma och inte rest alls. 

Can I have it gluten-free?

Glutenkulturen pa Nya Zealand ar utbredd.

Jag trodde jag skulle ha problem med min glutenintolerans sa fort jag lamnade Sveriges granser. Jag har rest runt i Europa och stott pa sa mycket okunnighet gallande gluten att jag nastan gett upp pa att fraga langre. Men sen kom jag till Nya Zealand.

Har ar allt annorlunda. (Aven om gluten klassas som halsokost-mat som man kan ata om man vill va nyttigare...eh...HUH?!)

Hemma i Sverige finns inte glutenfritt pa cafeerna. Det finns alternativ som naturligt inte har gluten i dom, typ biskvier och chokladbollar. Det ar skillnad.
Har pa cafeer finns det glutenfritt. Da menar jag glutenfria kakor, pajer och brod. Inte pa alla ska tillaggas! Men de flesta cafeer har atminstone ett glutenfritt alternativ.

Pa menyer star V (vegetarian) och GF (gluten free). Det underlattar ibland. Sa man slipper fraga, da kan man bara se vad de har som ar glutenfritt.

Men jag har oxa varit pa flera stallen dar jag kan bestalla samma sak som Hanna. fast glutenfritt! Jag har kakat pizza (GOTT!), vamra mackor, vanliga smorgasar, pannkakor och kakor. Det ar lite dyrar bara. T.ex., igar skulle vi ata toasties. Hannas kostade 4,5$ och min kostade 6$. Ca 7SEK mer. Men det var det vart (min macka var mycket storre!)

Sa med andra ord, det gar bra.
I affarerna har de laaaanga hyllor med glutenfritt. Mycket storre an i Sverige. Det finns flera olika marken att valja mellan.
- Fullkornspasta, spagetti, makaroner, lasagneplattor
- Kakor och kex
- Flingor och musli
- Powerbars
- Mjol och mjolmixer till pixxor, pannkakor
- Bake-off muffins
- Brod ar det mer ont om, men det finns och det gar att tugga. Dock finns det battre hemma.

Sadar. Ett litet urval.

Gluten pa NZ ar bast! Alla fattar vad jag pratar om och det finns alternativ! Nu ska jag bara ta med mig alla kunskaper om det tillbaka till Sverige, som jag tidigare trodde var storst pa gluten. Tanka sig vad lite resande kan oppna upp ogonen....


Smakar inte som hemma

For att citera en valdigt klok manniska: "Vagen till Vannes hjarta gar genom magen."
Sa det ar bara naturligt att Vanne vill veta mer om maten pa NZ. Klart hon ska fa det, och ni andra oxa!
Mat ar liksom sa natruligt, sa det gloms bort i virrvarvet mellan valar, nationalparker och hobbitar.

Men maten har ar det inget fel pa.

Hitills har vi atit 9 stycken olika nachos. Det borjade med att vi pa Waiheke island var suge pa nanting riktigt fett sa vi bestallde nachos. Och det var den godaste nachos vi atit! Seriost, jag vill tillbaka bara for den nachosen. Den var perfekt! Med lagom mycket ost och kottfars, sourcream, guacamole, salsa och sen paprika lok och tomtater. Sen tror jag bestamt det var graslok pa toppen. Sa gott. Sa nu har det blivit lite av var grej, vi kakar nachos. Haha! Dock ar det oftast bonor med...vilket jag hatar!

Pa NZ ater de annars lamm. Vilket jag vagrar att ata. Sa jag har hallt mig borta fran det. Men saken ar, och det har ar ratt skamligt, vi ater inte sa mycket pa sana dar turistrestauranger, for de tenderar att vara dyrare.

Vi kakar Thai, Indiskt och Kinesiskt, for det finns det gott om! Det finns sa otroligt mycket asiater pa NZ! Jag tror manga aker hit for att studera. Sa hur liten an staden ar sa finns det alltid ett Thai-stalle och en sushibar. Sushi finns overallt. Och de menar jag overallt. Annars, kinesiskt, indiskt, koreanskt, indonesiskt, japanskt och thai. Vi gillar som sagt thai.

Pa cafeer finns alltid nachos. Alltid. Pa alla frukost/brunch menyer finns nachos. Och alla cafeer har frukost, brunch och lunch. Sen finns det nanting som heter Wedges, men jag fattar inte vad det ar. Aven om jag fragat. Sa jag maste prova det nan dag.

Pa de flesta menyer finns oxa nat som heter Biff Teriakay (stavar jag ratt?) Salad. En salad med biff teriakay och sesamfron. Gott faktiskt!

Nat mer jag glomt?

Frukost: Da ater vi oftast naturell yoghurt med musli och nan smorgas. Hanna ater alltid smrogas. Jag gor det ibland om jag hittat nat gott gf-brod. Ibland juice. Om vi hinner kopa. da koper vi Charlie's Honest Orange Juice eller Just Juice: Tropical. De ar goda. Var yoghurt ar av market De Winkel. Vilket ar hollandska och betyder "Landet". Tror jag.

Lunchen: Storstad blir det sushi eller nachos. Eller sa ater vi pasta med dolmiosas med tonfisk i. Sa enkelt som mojligt. Idag at jag en gf toast med skinka, ost och kyckling. For 27SEK.

Middag: Ibland pasta med pastasas. Vid speciella tillfallen kyckling med ris i Chicken Tonight (sweet and sour - inte aprikos-smaken, den smakade pecka!) Annars sa ater vi ute. Oftast thai.

Sa sa balanserad kost har vi.

Vi ater oxa kiwis. Det maste man nar man ar har. Man far en san praktisk kiwisked oxa. Annars, clementiner och nar vi har rad, jordgubbar. Muslibars gar oxa ner. Smidigt liksom, som man kan lagga ner i vaskan en dag som man ska va ute och ga hela dagen.

Sen har vi nagra laster. En chipspase av market Bluebird kostar ca 8SEK. Inte sa dyrt assa. Smaker finns salted, chicken och sourcream and chives. De smakar okej. Inget OLW men det kan va gott ibland. Godis finns det jattegoda kolor som heter Minthies. Smakar tpy som AKO-kola. Mint-varianten.

Men den storsta lasten ar anda fudge. Inte san man koper i en supermarket. Utan sant man koper i speciella fudge-butiker. Den smakar sa himmelskt gott! Och den finns i alla smaker! Jag har provat min, caramel, rasperry-coconut, hokey pokey, chocolate, passionfruit....etc... Den ar liite dyr, men sa vart det! Pure decadence!

(jag har precis varit och kopt fudge och den ligger och vantar pa mig pa rummet. som tur ar sa finns det inte i alla stader, hittills har vi kopt det tre ganger. man vill ju inte rulla fram sen...vi har ju borjat vart nya liv nu. men det kanske vi kan gora imorgon?)

Gud vilket langt inlagg bara om mat. Nan som fann det intressant? HAHA! Det fanns visst mer att saga om mat an vad jag trodde....

Det visste jag inte.
Forlat om detta blev totalt osammanhangande!


Are you old enough to travel around the world then you are old enough to do your own dishes!!

Herregud vad sjukt mycket kommentarer Vanne!

Gud, tack. Jag ska nog halla tyst om att jag kanner mig avskuren. Jag kom pa det efterat hur dumt det lat, som om inte ni dar hemma ar fullt upptagna med era liv. :) Sorry!

Men tji fick iaf jag, massa kommentarer och 8 olasta mail i inkorgen.
Kul med uppdateringar!!! Ni anar inte hur mycket det betyder! Det behovs nar man ar sa avskuren fran varlden....

Sag aven pa Correns hemsida att den obestridda Filbyter-skylten aker ner!? Varfor?? Jag gillade den. Men jag visste ju att andra hatade den, men herregud, tar de ner den bara for det? Det var ju snallt av dom...att de lyssnar pa folket liksom. Men jag kan inte hjalpa att tycka sjukt synd om formgivaren till skylten... Han/hon kan inte kanna sig sa omtyckt eller lyckad.

Idag har jag sett salar pa nara hall. Det finns en strand langre bort dar det finns flockar. 5 meter fran en trott och valdigt stor sal! Jakligt coola djur de dar.

Hanna och jag var nyttiga idag. Stallde klockan pa 8, gick upp och duschade, tog en morgonpromenad pa en timma innan frukosten. Sen efter lunchen (tomatsoppa och nudlar (dock inte tillsamman)) gick vi en vandringled. Det tog 4,5h. Den var lite jobbigare an vantat. Men vi traffade iaf salar och fick ata pilgrimsmusslor pa vagen. Sa det var trevligt. Och kandes extremt nyttigt!! Sen till kvallsmat at vi pasta med Dolmio-sas med tonfisk i. En klassiker. Och an har vi inte trottnat. Fast vi varvar med restauranger.... Vi resonerar sa att ater vi inne bade lunchen och middagen kan vi ata ute dagen darpa... Oftast ar det ett mal inne och ett mal ute per dag. Men ibland orkar man inte bara laga mat.

Har ni sett alla bilder pa resdageboken? Checka.



Where did the sun go?

Nu ar vi antligen pa sydon! Befinner oss i en liten hala som heter Picton. Det finns typ en gata. MEN! Det finns ett caf'e med gratis internet for gasterna. Sa vi bestallde varsin ol och loggade in! VART! Olen kostade bara 5$ oxa. VART! Med pricker over.

Imorgon aker vi vidare mot Kaikoura. En liten stad som ligger norr om Christchurch. Det ska tydligen finnas fullt med valar, delfiner, salar och faglar dar. Kanske kan va kul?

Jag vet absolut inte hur manga som ens vet att jag fortfarande skriver lite blogg. Men jag skriver anda. Det ar lite tomt om kommentarer pa bloggen sa jag antar att manga tror att den ar lagd pa is eftersom jag ar pa andra sidan jordklotet. Men som sagt, jag behover skriva lite nan gang ibland.

Min mail ar sa tom nu for tiden, jag tror att de redan glomt bort mig hemma... Det har trots allt gatt mer an en manad. Och mannskan ar ju ingen elefant liksom.


Hej igen!

Japp. Det blir tre inlagg pa en gang. Lika bra sa.

Om tpy 3h ska vi ta farjan over till sydon. Wellington-Picton. Ska bli spannande ett byta o.

Vi har utforskat denna i lite mer en an manad nu. Nu ar det hog tid for nasta!

Vi hors senare!

Troligen nar jag kommer till Christchurch dar det troligen finns fler internet-stallen. Som ar lite billiga. 2$ for 15 min ar fan dyrt!

BIO igen

Sa igar var vi pa bio igen. I en mindre salong. Men anda sa stod en tjej med ficklampa och lyste upp vara biljetter och foljde oss till vara platser. Det kanns lite lyxigt faktiskt.

Vi sag en sa himla mysig och underbar film som alla tjejer borde se! He's just not that into you. Riktigt jakla chickflick! Tror jag sag en eller tva killar i salongen. Men en rikgit gullig mabra film.

Vi kollade upp de svenska oversattningarna till filmerna vi sett/vill se:

He's just not that into you - Dumpa honom
Bride Wars - Brollopsduellen

Suck.
Brollopsduellen ar val okej om man tanker efter, det later bara sa mer larvigt... Men den var faktiskt valdigt gullig. Rekommenderar bada tva.

Forhoppningsvis far Slumdog Millionaire behalla sin titel.... Kan inte tanka mig vad det annars skulle kunna bli.

Where did the sun go?

Sa haromdagen bestamde vi oss for att ta en till guidad tur. The Wellington Movie Tour.

Vi fick aka med buss till Hobbiton Woods och Dunharrow. Jag fick sitta i samma trad som Elijah Wood och roka pipa. Hanna fick sitta dar Sean Astin satt, med en stekpanna och steka korv. Haha! Sen fick jag ligga dar hobbitarna rullade ner for att hitta svamp. Och se var Frodo sa "get off the road!" och var de gomde sig for nazgulen. Coolt! Sen fick vi se en del andra sma inspelningsplatser oxa.

Guiden var svincool! Han hade med sig en laptop och visade klipp fran filmen som de spelat in pa de platser vi besokte. Det dar kandes krangligt, hangde ni med? Vi fick se klipp. Och sen fick vi sa vart de spelades in. Han pausade filmen och pekade pa skarmen, ser ni tradet dar? Det ar det dar tradet som ni star framfor. Det var coolt!

Sa hade han med sig rekvisita oxa, stekpana och pipor, avbrutan morotter, hastbajs och en hel harskostym som skulle forestalla hasten till en svart ryttare. Haha! Han var ascool. Han brorsa jobbade pa Weta Workshops. Sa dar akte vi oxa forbi.

"Ser ni bilen dar? Med registreringsnummer "swords". Ja, den bilen tillhor honom som ar cehf over svardsavdelnnigen. Dom som gjort alla svard i Lord of the Rings" Dar ser man.

Sen fick vi ga in i Weta Cave. En liten utstallning med grejer som Weta gjort. Orcer pa vaggarna, alvkostymer, svard, klader och miniatyrer. COOLT! Jag fick till och med ta en titt under Lurtz hoftskynke... Och jag har det fangat pa bild.

Ah, ja just det. Namnde jag att regnet vrakte ner den har dagen? Ostoppligt. Unstoppable. Det oste ner. Lervalling i skogen, sma forsar som vi fick klampa i. Mina skor blev ratt forstorda. Och vi var heeeelt dyngsura. Dagen efter hade min vaska och jacka inte torkat annu. Det vrakte ner.

Men fan. Det var det vart!

Livets sma gladjeamnen

Jag saknar (forutom familj och vanner) skinka att ha pa smorgasen! Suck vad gott det vore med en rostad macka med lonneberga skinka pa...

Lattmjolk vore oxa gott...de kan orimligtvis ha samma sorters kossor har. Mjolken smakar inte Arla.

Duschar som ar helt lagom varma efterfragas oxa. Antingen ar de svinkalla eller kokheta. Inget lagom har inte.

Men vem klagar nar man har Sagan om Rignen runt hornet vart man an gar? Inte jag. Skinkan kan vanta.

Men fan vad jag ska frossa nar jag kommer hem!

Making a list...

Saker jag inte kan va utan pa NZ: 

  • Min underbara handduk som ar sa smidig att packa och som torkar superfort!
  • Min Lonely Planet - bibeln nar man reser!
  • Mitt Gossip Card som gor att jag kan halla kontakt med er dar hemma!
  • Min resekudde som pappa prackade pa mig - gud vad jag sover skont pa dun!
  • Solglasogon ar ett maste i detta soliga land
  • Harsnoddar - smidigaste sattet for att fixa en frisyr pa morgonen
  • Kamera, sa jag kan ta kort pa allt och inget!

NZ igen

Hej igen allihopa som vill lasa min blogg eller som vet att jag numera uppdaterar den ibland, aven om jag befinner mig pa andra sidan jordklotet!

Idag kanns livet lite pissigt men det kommer nog ga over. Idag ska vi dra vidare till Wellington, la capital de NZ! Ska bli kul att komma till en storstad och kanna lite puls igen. Efter huvudstaden blir det till att dra ner och utforska sydon, spannande! Alla vi trffar sager att det ar dar det vackra landskapet finns. "You ain't seen nothing yet!!" Det ska bli spannande...vi som redan alskar naturen har uppe pa nordon. Undra da hur sydon ser ut. Hum flum.

NZ ar bra.
NZ gar alltid uppfor, aldrig nerfor av nan konstig anledning.
NZ ar bra pa glutenfritt.
NZ har snygga killar som skriker efter oss (bara lite laskigt ibland).
NZ har billig mat.
NZ ar varmt.
NZ ar fullt av backpackers.
NZ har stark sol.
NZ har spektakulara vyer.
NZ har Hobbiton.
NZ har konstiga trafikregler och de segaste overgangstallena i varlden!!


Jessica saknar Vanessa
Jessica saknar mamma pappa och syskonen med repektive!
Jessica saknar Gunilla och Hanna
Jessica saknar sin sang
Jessica hatar pervon
Jessica tanker aldrig sova i dorms igen
Jessica vill ha sin egen sang
Jessica vill ta med all kunskap om glutenfritt fran NZ tillbaka till Sverige
Jessica vill inte bara pa sin stora vaska langre
Jessica vill kunna shoppa mer an hon kan
Jessica vill inte borja plugga i host